Voorbeelden life events & levend verlies

Life events kunnen je aardig uit balans brengen wanneer er sprake is van een levend verlies of een verlies na overlijden. Hier zijn vele voorbeelden van te geven.

 

Voorbeeld life event levend verlies

De vader van een jong gezin met een kind van drie jaar heeft als gevolg van een ongeval een niet aangeboren hersenletsel opgelopen. Hij is hierdoor arbeidsongeschikt geraakt en ondervindt in zijn dagelijks leven de beperkingen hiervan. De moeder verdient een minimum inkomen en het gezin heeft financiële problemen gekregen. Ze moeten de rest van hun leven goed opletten wat ze wel en niet uitgeven.

 

Voor de vader is zijn arbeidsongeschiktheid een verlies dat hij zijn hele leven met zich meedraagt. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn gezin, maar is niet in staat iets te veranderen. Voor hem is sprake van een stapeling van levend verliezen: het ongeval, het niet aangeboren hersenletsel als gevolg van het ongeluk en de arbeidsongeschiktheid.

 

Ook zijn partner, de moeder, heeft verdriet om de verliezen van haar man en zal dit de rest van haar leven ervaren. De geboorte van hun kind was een droom die uitkwam. Ze hadden het toen nog goed, een goed inkomen en de vader kon alles nog doen. Het ongeval heeft dit allemaal veranderd. Nu het kind drie jaar is en meer van het leven gaat ontdekken, loopt het gezin tegen de (financiële) beperkingen aan.

 

Hoewel het kind meegroeit en zich er nog niet bewust van is, is er voor dit kind ook al sprake van de levend verliezen die hij meer en meer ervaart. Want de vader kan zich niet lang concentreren of met hem voetballen en er is niet altijd genoeg geld om leuke dingen te doen. Het kind ziet naarmate het ouder wordt meer en meer wat vriendjes allemaal wel kunnen met hun vader of wel kunnen krijgen. De studie kan niet worden betaald, er is een lening nodig en ook de vrienden en de eventuele partner van het kind zien de beperkingen van de vader en de financiële problemen van de ouders.

 

Een en ander heeft blijvend impact op het leven van de gezinsleden.

Gedurende het leven van zowel de ouders als het kind zal het verdriet soms op de voorgrond treden en zal de balans vaak teruggevonden moeten worden.

 

Toch is het in deze situatie te gemakkelijk om alleen de verdrietkant van het verlies te beschrijven. Niet voor niets gaat het ook hier om de balans tussen het verdriet enerzijds, maar toch ook het perspectief aan de andere kant. Verderop volgt over die balans meer uitleg.

Hier is het goed om te vermelden dat het gezin ook leert omgaan met de beperkingen van het verlies. Ze worden creatief en hebben een boel doorzettingsvermogen. Dit zijn kenmerken die typerend zijn voor mensen die te maken hebben of krijgen met een levend verlies.

 

 

Voorbeeld life event verlies na overlijden

Na het overlijden van een partner raak je in een diep dal en zie je geen uitweg meer. Eerst leef je in een roes en moeten er vooral veel zakelijke dingen geregeld worden. Er is eigenlijk geen tijd voor verdriet, behalve als je even alleen bent.

 

Als alle zakelijke dingen zijn afgerond vraag je je ineens af hoe het nu verder moet. Je balans is volledig weg, je houvast is weg en je staat er min of meer alleen voor. Je weet ook dat het verlies blijvend is en de overledene niet meer terugkomt. Jouw proces van rouw is gestart en je moet hard werken om weer balans te vinden. Ergens in de tijd vind je die balans en zie je wat meer perspectief met voorzichtig een beetje kleur. Dit geeft je het gevoel weer mee te kunnen doen.

 

Dan is het de verjaardag van je partner, of het moment dat jullie oudste kind gaat trouwen en misschien later zelf een kind of kinderen krijgt. Weg is de balans en terug is het verdriet. Het verdriet mag en moet er zijn. Je partner is fysiek dan wel niet meer aanwezig, in je hart is hij of zij er nog wel.