Taken bij rouw

Feitelijk bestaat het harde werken na een verlies uit het verrichten van een aantal taken. Daar zit wel een zekere volgtijdelijkheid in, die voor verlies na overlijden en voor levend verlies vrijwel identiek is.

 

Hard werken en taken suggereren dat er vooral een rationeel proces plaatsvindt. Dit is geenszins het geval. Bij Balans is beschreven hoe de koorddanser hoog in de lucht probeert in balans te komen/blijven. Er is daarbij ruimte voor zowel het hart als voor de ratio. Rouwen heeft dus ook alles te maken met die balans en de zoektocht naar de balans.

 

Taak 1: het erkennen van het verlies

Bij deze taak zie je de werkelijkheid van het verlies onder ogen. Hoe het was, is niet meer of is anders geworden.

 

Taak 2: het herkennen van de rouw

Het bewust ervaren van de pijn van het verlies is kenmerkend bij deze taak. Alles wat je doet om deze pijn te vermijden is uitstel van het verdriet. Als je de pijn probeert te vermijden, kom je niet of niet op de goede manier door deze taak heen.

Gevoelens van bijvoorbeeld boosheid, agressie, bedroefdheid, machteloosheid, schuld zijn normale gevoelens die er mogen zijn en die passen bij deze taak.

 

Taak 3: het verkennen van de voor jou veranderende wereld en je veranderende zelf

Deze taak maakt het aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid, aan de wereld mét het verlies zichtbaar. Hoe het was, is niet meer of is anders geworden. Maar wat is kan (opnieuw) worden ingekleurd zonder hoe wat was te vergeten.

 

Taak 4: het opnieuw verbinden met jezelf en de wereld om je heen

Bij deze taak omarm je het verlies. Je leert opnieuw te genieten van het leven. Het leven heeft ook nog kleur en het verlies heeft daar een plek in.

 

Bij verlies na overlijden zal na de arbeid, die verricht is na de vierde taak, vaak meer rust ervaren worden en zal het verlies meer naar de achtergrond gaan. Bij levend verlies, en dus bij chronische rouw, zal eenzelfde rust ervaren kunnen worden na de vierde taak. Maar omdat het verlies vaker toch weer op de voorgrond zal staan, zal er van tijd tot tijd opnieuw hard gewerkt moeten worden in de verschillende taken. Ook zal het bij een levend verlies zo kunnen zijn dat de taken meer door elkaar lopen. Daar komt nog bij dat de erkenning van het verlies, taak 1, een lastig te nemen horde is voor veel mensen met een levend verlies.